Ikonikussá lett a Kislány a pokolban című holokauszt monodráma

Ikonikussá lett a Kislány a pokolban című holokauszt monodráma

Egy igaz történet alapján készült holokauszt monodráma, amely 11 éve töretlen sikert arat.
Az időseket megrendítő, a fiatalokat megható történet, amelyet, közel 94 ezren láttak.
Az év holokauszt drámája melyet a Kazán István Kamaraszínház folyamatosan tart repertoáron.

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye

Budapest, 2017. május 3., szerda (OS) – Ikonikussá lett a Kislány a pokolban című holokauszt monodráma Az elmúlt héten tartotta illusztris meghívottak előtt Sárdi Mária: “Kislány a pokolban”
című életrajzi könyvéből készült előadását a Kazán István Kamaraszínház.
Tizenegy éve töretlen sikert arat a nézőknél és csak ritkán lehet látni, mert nincs nagy igény a holokauszt drámákra, de amiket előzőleg megnézett, azokról is lesújtó volt a véleménye. Kriszt László rendező elmondta, hogy amikor tizenegy évvel ezelőtt megalakult a kamaraszínházuk ez a könyv valahogy a kezébe került és azonnal elolvasta az egészet, sírt mint egy gyerek.
Azt érezte, ezt be kell mutatni, mert tükröt állít a mindenkori gonoszság és az
emberség kettősségének, ebben az esetben a koncentrációs tábor és egy 15 éves kislány relációjában, majd megkereste a szerzőnőt és megkérte a hozzájárulását, amit meg is kapott és megkapta azokat a háttér információkat is, amelyek nem szerepeltek a könyvben, Sárdi Máriában pedig egy szeretetreméltó csodálatos asszonyt ismerhetett meg. Amikor pedig megkérdezte tőle, hogy az átélt borzalmak ellenére hogyan tudott ennyire jószívű maradni, akkor azt mondta: “ide figyelj Lacikám, a rossznak az a dolga, hogy rossz legyen, a jónak meg az, hogy jó legyen, mindenki eldöntheti, hova akar tartozni, én a jó mellett döntöttem, mert a szeretet megtart, a gonoszság elsorvaszt, és én élni akartam.”  Kriszt László rendező azt is elmondta, hogy Sárdi Mária együtt volt a későbbi Nobel-díjas szerzővel Kertész Imrével.

A tizenötezer gyerek közül alig százan élték túl a koncentrációs tábor borzalmait. 2006-ban volt a premier majd 2010-ben a Dohány utcai zsinagógában, illetve számtalan közép-és felsőfokú intézményben adták elő. 2015 óta a szerepet Dombrádi Alina színésznő alakítja. A meglévő menedzser Vég András mellé egy másik társmenedzser is csatlakozott Rosenfeld Dániel Imre kántor személyében, aki új, friss lendületet hozott az előadások szervezésében.  Az elmúlt tizenegy évben több nagykövet, politikus, zsidó és keresztény vallási vezető is megtekintette az előadást.
Legutoljára Dr. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Dr. Kunos Péter a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, Dr. Szarka Lajos történész muzeológus és többek között Rónaszékiné Keresztes Mónika egykori országgyűlési képviselő asszony, Balogh Ernő önkormányzati képviselő is részt vett az előadáson. A rendező azt is elmondta, hogy a mai fiatal generációknak ismernie kell az előző generációk tragédiáit, hogy tanuljanak belőle, de kellenek példaképek is, s azoknál nagyobb példakép, mint akik (Ady szavaival) Emberek tudtak maradni, nem is kell.
A MAZSISZEM együttműködve a Kazán István Kamaraszínházzal élén Kriszt László rendezővel, többek között az Ávinu Trióval közösen útjára indul Zsidó Kulturális Esték címmel egy olyan országosan és nemzetközileg is jegyzett programsorozat megvalósítása, amely mind a magyar, mind pedig a zsidó kultúra továbbörökítését szolgálja, és amelyre méltán büszke lehet bárki.
Kontakt. mazsiszem@yahoo.com

Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

2017. május 3., szerda 00:54

Partnerek:
Fészek Művészklub, Mindenki Színháza,
Kazán István Kamaraszínház,
Gershwin Produkciós Iroda,
Minden Ami Színház, Junion Színház,
Komplex Művészeti És Kulturális Egyesület,
Aréna Fitnesz-Duna Plaza, Print-Shop Duna Plaza,
L-Fly Music, Teledy Photo, Lokal.hu,