MTI KÖZLEMÉNY 2020 január 28.-án! MAZSISZEM és a Holokausztemlékezet fontossága!

MTI KÖZLEMÉNY 2020 január 28.-án! MAZSISZEM és a Holokausztemlékezet fontossága!

2020. január 28., kedd 23:51

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye
    Budapest, 2020. január 28., kedd (OS) – MAZSISZEM és a Holokausztemlékezet fontossága! Tegnap az ENSZ által 2005-ben egyhangúan elfogadott Nemzetközi Holokauszt Napon jan. 27.-én délelőtt a Holokauszt Dokumentációs Központban 200 középiskolás diák előtt mutatta be a Kislány a pokolban c. holokauszt monodrámáját a Kazán István Kamaraszínház.

Az előadás előtt Rosenfeld Dániel Imre a nyíregyházi kile kántora, a darab egyik művészeti menedzsere, köszöntője előtt gyászimát mondott magyarul és héberül a mártírhalált halt 6 millió Európából és többek között a Magyarországról 600 ezer többségiben zsidó, cigány, embermentő, fogyatékkal élő áldozatok emlékére, akik gettóban, Dunába lőve, illetve a deportálások, gázkamrák, kínzások következtében haltak meg, majd megfújta a Sófárt.
Elmondta, hogy a darabot immár 14. éve Kriszt László rendező állítja színpadra a ma élő Sárdi Mária holokauszt túlélő írónő könyve alapján, amely egy teljesen egyedi aspektusból, gyerekszemmel közelíti meg és dolgozza fel a náci–nyilas időszakot, ugyanis az írónő 15 évesen járta meg a koncentrációs táborokat. A kislány szerepét Gunyecz Anna színésznő játszotta.
Köszöntőjében kitért arra is, ahogy nem elég imádkozni, hanem meg kell ismerni, hogy kihez fohászkodunk, úgy nem elég megemlékeznünk, hanem meg kell ismernünk és szembe kell néznünk a múltunkkal. Aki pedig nem akarja, annak nincs jelene, sem jövője.
Továbbá részt vett az emlékévvel összefüggő több napos 13. Európai Kántor Találkozón Hannoverben. A helyszínválasztás példa és jelzésértékű.
Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)
http://os.mti.hu/hirek/150025/a_magyar_zsido_szabadsagharcosokert_emlekbizottsag-mazsiszem_kozlemenye

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük